۶ دقیقه
درمان عفونت واژن

درمان عفونت واژن

آنچه می خوانید...

واژینیت بیماری می باشد که موجب التهاب یا عفونت واژن می شود. ولوو واژینیت، التهاب واژن و فرج (قسمت خارجی دستگاه تناسلی) را توصیف می کند. درمان عفونت واژن توسط متخصص زنان و زایمان انجام می شود.

در ادامه به مبحث عفونت واژن از پیشگیری تا درمان آن می پردازیم .

عفونت واژن

دو نوع میکروب به ‌طور طبیعی در واژن زنان همواره وجود دارد. یک دسته از این میکروب‌های دفاعی (غیر بیماری زا) از دستگاه تناسلی در برابر عفونت‌های بیماری‌زا هستند و دسته دیگر میکروب‌هایی‌ که در حالت عادی در بدن زندگی می‌کنند و در صورتی که میکروب‌های دفاعی کار خود را درست انجام دهند، موجب بیماری نمی‌شوند.

اما همین میکروب‌ها در صورت ضعیف یا کم شدن میکروب‌های دفاعی، ایجاد بیماری می‌کنند و موجب عفونت ها من جمله عفونت قارچی واژن ، عفونت میکروبی یا انگلی آن می شوند که عفونت واژن پس از زایمان در زنان بسیاری رخ می‌دهد.

علائم عفونت واژن

علائم و نشانه های عفونت واژن عبارتند از:

  • خارش واژن
  • تغییر در میزان ترشحات واژن
  • تغییر رنگ ترشحات واژن
  • درد یا سوزش هنگام ادرار کردن
  • درد هنگام مقاربت و رابطه جنسی
  •  دلایل درد رحم 
  • خونریزی واژن یا لکه بینی

تشخیص عفونت واژن به وسیله رنگ ترشحات

  • عفونت های باکتریایی معمولاً باعث ایجاد ترشحات سفید مایل به خاکستری یا زرد می شوند. این ترشحات ممکن است بویی شبیه ماهی داشته باشند که پس از رابطه جنسی به راحتی مشاهده می شود.
  • عفونت های مخمری به طور معمول خارش ایجاد می کنند. در صورت وجود ترشحات، ممکن است غلیظ، سفید و شبیه پنیر باشد.
  • تریکومونیازیس بیماری است که می تواند خارش واژن و بوی بد ایجاد کند. ترشحات ناشی از این عفونت به طور معمول به رنگ زرد مایل به سبز است و ممکن است کف الود باشد.

علل ایجاد کننده عفونت واژن

عفونت های باکتریایی:

معمولا باکتری های خاصی در واژن یافت می شوند. رشد بیش از حد این باکتری ها می تواند موجب واژینوز باکتریایی شود.

عفونت های مخمری:

عفونت های مخمری معمولاً در اثر قارچی به نام کاندیدا آلبیکنز ایجاد می شوند. بسیاری از موارد، از جمله آنتی بیوتیک ها، می توانند تعداد باکتری های ضد قارچ را در واژن کاهش دهند. این کاهش منجر به رشد بیش از حد قارچ ها و ایجاد عفونت می شود.

تریکومونیازیس:

عامل این عفونت واژن انگل تک یاخته ای است که می تواند از طریق  رابطه جنسی منتقل شود.

آتروفی واژن:

این حالت معمولاً پس از یائسگی رخ می دهد. همچنین در سایر مراحل زندگی، در صورت کاهش میزان استروژن، مانند شیردهی، ایجاد می شود. کاهش سطح هورمون می تواند موجب نازکی و خشکی واژن و در نتیجه التهاب شود.

مواد تحریک کننده:

صابون، شستشوی بدن، عطر و مواد ضد بارداری واژینال همگی از محرک های واژن هستند که می تواند باعث التهاب شود. لباس های تنگ نیز ممکن است موجب ایجاد بثورات گرمایی محرک واژن شوند.

تشخیص عفونت واژن

عفونت های واژینال درصورت عدم درمان ممکن است مشکلانی جدی را برای سلامت بانوان ایجاد کنند. به همین دلیل درصورت مشاهده هرگونه علامت مانند ترشحات غیرطبیعی یا تب و یا درصورت بارداری لازم است به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

برای تشخیص این بیماری پزشک معالج ابتدا شرایط و علائم بیمار را بررسی می کند. به طور مثال ممکن است از فرد در رابطه با رنگ، غلظت، بو و میزان ترشحات سوال شود. همچنین ممکن است سوالاتی در رابطه با وضعیت تاهل و روابط جنسی نیز پرسیده شود.

علاوه‌بر این پزشک معاینه لگن را نیز انجام می‌دهد. در طی این معاینه، پزشک ممکن است نمونه‌ای از ترشحات واژن را با تست پاپ اسمیر جمع‌آوری کند. این نمونه‌‌ها برای تجزیه و تحلیل و بررسی به آزمایشگاه فرستاده می‌شوند و نتیجه‌ی آزمایش به پزشک کمک می‌کند تا علت اصلی عفونت واژینال را متوجه شود.

 درمان عفونت واژن

عفونت های واژن به دلایل مختلفی ایجاد می‌شوند. به همین دلیل درمان این عفونت‌ها نیز بسته به نوع عامل ایجادکننده متفاوت است. از جمله رایج‌ترین روش‌هایی که برای درمان عفونت های واژینال تجویز می‌شود، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قرص، کرم یا ژل مترونیدازول ممکن است برای عفونت باکتریایی تجویز شود.
  • کرم یا شیاف‌های ضد قارچی ممکن است برای عفونت‌ های واژینال قارچی تجویز شوند.
  • قرص مترونیدازول یا تینیدازول ممکن است برای تریکومونیازیس تجویز شود.
  • اگر عفونت واژن به دلیل تحریک کننده‌هایی مانند، صابون ایجاد شده باشد، پزشک یک محصول متفاوت را برای کاهش تحریک ایجاد شده توصیه خواهد کرد.

نکته‌ی حائذ اهمیت این است که استفاده از داروهای ذکر شده، بدون تجویز پزشک می‌تواند عواقبی جدی را به دنبال داشته و باعث بروز مشکلات بیشتر شود. به همین دلیل توصیه می‌شود به محض مشاهده هرگونه علائم و پیش از انجام هرگونه اقدام خودسرانه برای درمان، به پزشک مراجعه نمایید.

پیشگیری از عفونت واژن

واژینیت یا عفونت واژن یکی از مشکلاتی است که هر خانمی به طور طبیعی حداقل یک بار در طول زندگی خود آن ‌را تجربه کرده است. اما روش‌هایی وجود دارد که می‎توان میزان بروز عفونت های واژن را کاهش داد.

برخی از موثرترین روش‌های جلوگیری از بروز عفونت های واژینال را ذکر خواهیم کرد:

  • ناحیه‌ی واژن را تا حد امکان تمیز و خشک نگه دارید. سعی کنید حتی الامکان از اسپری‌های واژن یا صابون‌های معطر برای این ناحیه استفاده نکنید
  •  از دوش واژینال استفاده نکنید. اغلب عموم فکر می کنند که دوش‌های واژینال برای از بین بردن بوی بد واژن، شستن ترشحات قاعدگی و جلوگیری از بیماری‌های آمیزشی موثر است. اما این دوش‌ها اغلب حاوی مواد ضدعفونی کننده معطری هستند که باعث تحریک واژن می‌شود
  • از پوشیدن لباس‌ زیرهای تنگ و نایلونی خودداری کنید. لباس‌هایی که گرما و رطوبت را جذب می‌کنند نپوشید. لباس زیر نایلونی، شلوار جین تنگ، شلوار استرچ منجر به بروز عفونت های واژینال قارچی می‌شوند.
  • حین داشتن رابطه جنسی، از کاندوم استفاده کنید. این مسئله باعث جلوگیری از انتقال عفونت خواهد شد.
  • سعی کنید حدقل سالی یک مرتبه برای انجام معایناتی مانند تست پاپ اسمیر به متخصص زنان مراجعه کنید.

دکتر کلارا منظمی

جراح و متخصص زنان ، زایمان، نازایی و زیبایی زنان
دکتر کلارا منظمی موفق به گذراندن دوره مقدماتی و تکمیلی لاپاراسکوپی شده اند و در دوران خدمت خود تاکنون بیش از شش هزار جراحی انجام داده اند که شامل انواع جراحی های زنان از جمله هیسترکتومی، برداشتن توده های شکم و تخمدان، بارداری های عارضه دار، زایمان سزارین و طبیعی می باشد.

2 Responses
    1. با سلام بله نشانه ای عفونت یاکتریایی وازن است لطفا برای درمان سریع تر اقدام فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *