دکتر کلارا منظمی » بارداری و زایمان » بارداری پرخطر؛ عوامل موثر بر سلامت مادر و جنین
۶ دقیقه
بارداری پر خطر

بارداری پرخطر؛ عوامل موثر بر سلامت مادر و جنین

آنچه می خوانید...

این موضوع اشاره ای به اتفاق بسیار مهم در زندگی هر زن و مردی که می خواهند طمع شیرین مادر و پدر شدن را بچشند و باید از طریق روش های ناباروری استفاده کنند دارد. ممکن است بارداری در شرایط خاص در مراکز معتبر ناباروری انجام شود که در چنین شرایطی می توانیم بگوئیم احتمال وقوع بارداری پر خطر وجود دارد.

زمانی که از بارداری پر خطر صحبت می شود برخی از مادران وحشت زده می شوند و فکر می کنند حتما اتفاقی افتاده است ولی بارداری پر خطر به این معنا است که در دوران بارداری باید مراقبت های ویژه ای انجام شود. هنگامی یک بارداری پر خطر محسوب می شود که  عارضه ای به طور بالقوه مادر یا جنین را تهدید کند.

بارداری-پرخطر

علائم هشدار دهنده بارداری پر خطر

خانم های باردار اگر در چنین شرایطی قرار بگیرند حتما باید به متخصص زنان در تبریز مراجعه کنند.

  • بی حالی مداوم
  • احساس درد شدید در ناحیه شکم و لگن
  • خونریزی شدید واژینالی
  • ترشحات غیر عادی واژن
  • بالا رفتن درجه حرارت بدن
  • سر دردهای شدید
  • ایجاد تورم در ناحیه دست و پا
  • تجربه انقباضات شکمی در تعداد دفعات زیاد
  • احساس بی حرکتی جنین
  • اختلال در عملکرد بینایی چشم مانند تاری و یا سیاهی رفتن چشم

علائم-هشدار-دهنده-بارداری-پرخطر

عوامل موثر بر بارداری پر خطر

  • در صورتی که مادر به بیماری هایی نظیر دیابت، سرطان، نوسانات فشار خون، صرع و بیماری های عفونی مبتلا باشد.
  • مادری که به مصرف مواد مخدر یا نوشیدن مشروبات الکلی اعتیاد دارند.
  • سن مادر یکی از مهم ترین عوامل بارداری پر خطر است، مادران زیر 17 سال و بالای 35 سال ممکن است به بارداری پر خطر مبتلا شوند.
  • چند قلویی بودن جنین
  • تجربه سقط مکرر می تواند یکی از عوامل مهم بارداری پر خطر باشد.
  • از دیگر دلایل بروز بارداری پر خطر می شود به عوامل زیر پرداخت.

عوامل بسیار زیادی می توانند باعث بروز بارداری پر خطر شوند. اگر در بارداری های قبل مادر شرایطی مانند به دنیا آمدن نوزاد زود تر از موعد را داشته است احتمال اینکه بارداری بعدی آن پر خطر باشد هست.

مشکلات و بیماری های بسیاری می توانند روی سلامتی مادر و جنین تاثیر بگذارد که عبارت است از:

ناهنجاری های خونی

اگر مادر به بیماری و ناهنجاری های خونی مانند بیماری سلول داسی شکل یا تالاسمی ( Thalassemia : انتقال اکسیژن در خون توسط پروتئینی در گلبولهای قرمز به نام هموگلوبین انجام می‌گیرد. تالاسمی نوعی بیماری کم خونی ارثی می باشد که بر اثر نقص در ژن های سازنده هموگلوبین ایجاد می شود.) هستند چون فشار بیشتری که باداری به بدن وارد می کند ممکن است بیماری به صورت حاد تری نمایان شود.

اگر جنین این نا هنجاری ها را از مادر به ارث ببرد در دوران بارداری و پس از زایمان بیشتر در معرض خطر قرار می گیرند.

بیماری های مزمن کلیوی: بارداری فشار بیشتری می آورد بر کلیه مادر، در صورت احتمال وقوع این مشکل احتمال سقط جنین، بالا رفتن فشار خون در در بارداری، پره اکلامپسی (Pre-eclampsia: از عوارض دوران بارداری و یک اختلال چندارگانی است که از 3 تا 5 درصد حاملگی ها در کشور های غربی رخ می هد.) و تولد زودتر از موعد نوزاد را بالا می برد.

 افسردگی

بارداری ممکن است مادر را حساس تر بکند و باعث بروز افسردگی بشود. لازم است بدانید ماندن افسردگی و مصرف دارو های ضد افسردگی بدون مشورت با پزشک ممکن است برای جنین خطرناک باشد.

فشار خون بالا

حتی با فشار خون بالا، مادر می تواند بارداری بی خطری داشته باشد اما اگر این فشار خون بالا کنترل نشود ممکن است بر رشد جنین تاثیر بگذارد یعنی به صورتی باشد که رشد جنین کمتر از حد معمول باشد. فشار خون بالا در صورت کنترل نشدن ممکن باعث زود تر زایمان کردن مادر بشود که خود این موضوع بر سلامت و رشد جنین تاثیر می گذارد.

مشکلات فشار خون بالا مرتبط با بارداری می توان به پره اکلامپسی و جدا شدن جفت از رحم اشاره کرد. جدا شدن قسمتی یا کامل جفت از دیواره رحم در دوران بارداری می تواند یک مشکل جدی باشد که باید حتما به متخصص مراجعه شود.

ایدز(HIV)

اگر مادر به ایدز مبتلا باشد احتمال انتقال آن به جنین در دوران بارداری، زایمان و یا در دوران شیر دهی وجود دارد. خوشبختانه امروز دارو هایی کشف شده است که این احتمال را تا حد زیادی کاهش می دهد.

لوپوس

لوپوس (LUPUS: یکی از انواع بیماری های خود ایمنی است که در نتیجه حمله سیستم ایمنی بدن به بافت ها و اندام های خود ایجاد می شود.) و سایر بیماری های خود ایمنی موجب زایمان زودرس، پره اکلامپسی و زایمان نوزاد با وزن کم را به همراه دارد. بارداری ممکن است این بیماری را در مادر تشدید کند.

سن بارداری

سن در بارداری می تواند رابطه ی مستقیم با خطر بارداری داشته باشد. بارداری در سن بالا (35 سال به بالا برای بارداری های اول) و در سن نوجوانی می تواند برای مادر و هم برای جنین خطر آور باشد.

حاملگی-پر-خطر

چاقی بیش از حد

اگر مادر شاخص توده بدنی معادل 30 (BMI 30) یا بیشتر داشته باشد با بارداری پر خطری مواجه می شود. ممکن است مادر در دوران بارداری به فشار خون بالا، دیابت بارداری و دیابت نوع مبتلا شود. همچنین ممکن است مادر در زمان زایمان مجبور به استفاده از روش های القا و یا زایمان سزارین شود.

تیروئید

در طول بارداری اگر کم کاری تیروئید و یا پر کاری تیروئید کنترل نشود ممکن است مشکلاتی برای مادر و جنین به وجود آورد، مشکلاتی از قبیل: سقط جنین، زایمان نوزاد با وزن کم، پره اکلامپسی و یا زایمان زودرس.

مصرف الکل

مصرف مشروبات الکلی در دوران بارداری می تواند مشکلات زیادی برای مادر و جنین به همراه داشته باشد مانند به دنیا آمدن نوزاد مرده و طیف اختلالات جنینی ناشی از مصرف الکل (FASD)

سیگار کشیدن

اگر مادر در دوران بارداری سیگار بکشد ممکن است مشکلاتی مانند تولد نوزاد با وزن کم و تولد زود همگام را به دنبال د اشته باشد.

مصرف مواد مخدر

اگر مادر در دوران بارداری به طور مرتب و دائم مواد مخدر مصرف کند ممکن است جنین پس از تولد به علائم ترک اعتیاد و یا به دنیا آمدن قبل از موعد مبتلا شود.

دکتر کلارا منظمی

جراح و متخصص زنان ، زایمان، نازایی و زیبایی زنان
دکتر کلارا منظمی موفق به گذراندن دوره مقدماتی و تکمیلی لاپاراسکوپی شده اند و در دوران خدمت خود تاکنون بیش از شش هزار جراحی انجام داده اند که شامل انواع جراحی های زنان از جمله هیسترکتومی، برداشتن توده های شکم و تخمدان، بارداری های عارضه دار، زایمان سزارین و طبیعی می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *