حاملگی پوچ به نوعی حاملگی گفته می شود که تخمک و اسپرم با هم لقاح پیدا می کنند ولی از تخمِ بارور شده فقط یک کیسه حاملگی رشد می کند و جنین در داخل آن بوجود نمی آید. در واقع ممکن است بنا به دلایلی جنین، کیفیت لازم برای رشد را نداشته باشد و ساک حاملگی خالی ایجاد شود. حاملگی پوچ از علل بسیار شایع سقط در خانمها می باشد. در این مقاله همراه ما باشید تا به شما توضیح دهیم حاملگی پوچ چیست.
حاملگی پوچ چیست ؟
حاملگی پوچ معمولا در شرایطی رخ میدهد که تخم باردارشده به دیواره رحم میچسبد اماقطب جنینی داخل آن ایجاد نمی شود.
در واقع این بارداری پوچ حتی قبل از زمانی که زن متوجه بارداری بشود اتفاق میافتد.حاملگی پوچ علت ۵۰ درصد سقطجنین سه ماه اول بارداری است.حاملگی پوچ معمولا در خانمهایی با سن بالاتر از ۳۵ سال یا کمتر از ۲۰ سال رخ میدهد.
علائم بارداری پوچ
- خونریزی به رنگ قهوه ای تیره تا قرمز روشن
- حالت تهوع شدید
- درد لگن
- فشار خون بالا
- لکه بینی یا خونریزی
چه عواملی باعث بروز حاملگی پوچ می شوند؟
- افزایش سن مادر: احتمال بروز حاملگی پوچ با افزایش سن مادر و در مادران بالای 35 سال بیشتر میشود.
- سابقه داشتن حاملگی پوچ: معمولاً زنانی که 2 بار سقط جنین و حاملگی پوچ را تجربه کردهاند، 28 درصد بیشتر احتمال حاملگی پوچ و سقط جنین را خواهند داشت.
- نقش بیماریهای مزمن مادر در حاملگی پوچ: زنانی که دیابت دارند و از کمبود ید و تیروئید رنج میبرند، احتمال بیشتری دارد که دچار حاملگی پوچ گردند.
- مصرف سیگار و الکل و مواد مخدر: یکی از علل زمینه ساز بروز حاملگی پوچ، مصرف مواد مخدر و الکل در زنان است که این امر می تواند منجر به حاملگی پوچ شود
حاملگی پوچ چگونه تشخیص داده می شود؟
متاسفانه بسیاری از زن هایی که بارداری پوچ دارند ، فکر میکنند بارداری آنها طبیعی است ، زیرا ممکن است سطح گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) در آنها افزایش یابد.جفت پس از کاشته شدن این هورمون را تولید می کند و با وجود حاملگی پوچ نیز hCG به افزایش خود ادامه می دهد، زیرا جفت ممکن است برای مدت کوتاهی رشد کند حتی در صورت عدم وجود جنین. به همین دلیل برای تشخیص بارداری کاذب و تایید خالی بودن کیسه بارداری به آزمایش سونوگرافی نیاز است.
درمان حاملگی پوچ
متخصص زنان و زایمان زمانی که بارداری پوچ تشخیص دهد، اقداماتی برای سقط در نظر می گیرد.این اقدامات عبارتند از :
- سقط طبیعی: حدود 2 هفته زمان به بیمار داده شده تا به طور طبیعی دفع یا سقط انجام شود
- دارو: در مرحله بعد اگر در زمان معین به صورت طبیعی سقط نشد، از داروهای خوراکی نظیر میزوپروستول و غیر خوراکی از طریق واژن برای سقط جنین وجود دارد. در روش سقط با دارو، حدوداً 2 الی 3 روز زمان برده که سقط انجام شود و ممکن است خونریزی همراه با حالت تهوع ایجاد شود.
- کورتاژ: روش جراحی برای تمیزکردن داخل رحم و حذف بافت جنین میباشد. در کورتاژ، انبساط دهانه رحمی ایجاد شده و بافت داخل رحم را با ابزار کورت رحمی تراشیده ویا تخلیه مکشی انجام میدهند. میزان اندکی از بافت را مورد بررسیهای پاتولوژیک قرار میدهند تا دلیل سقط مشخص شود. بعد از جراحی ممکن است، فرد تا چند روز خونریزی داشته باشد.
اگر خون Rh منفی دارید، دارویی به نام RhoGAM را به عنوان بخشی از درمان خود دریافت خواهید کرد. این از برخی عوارض مربوط به ایجاد آنتی بادی جلوگیری می کند. اگر گروه خونی A-، O-، B- یا AB- دارید، مطمئن شوید و به پزشک خود اطلاع دهید.
پس از جراحی و درمان :
پس از درمان و جراحی حاملگی پوچ، به آزمایش خون و نظارت بیشتری نیاز خواهیدداشت
چگونه از حاملگی پوچ پیشگیری کنیم ؟
اگر بارداری پوچ داشته اید، قبل از باردار شدن مجدد با پزشک خود صحبت کنید. او ممکن است توصیه کند برای باردار شدن شش ماه تا یک سال صبر کنید چون در این صورت خطر عود کم تر است.
در بارداری بعدی، پزشک شما ممکن است سونوگرافی های اولیه را برای نظارت بر وضعیت شما انجام دهد و از رشد طبیعی جنین اطمینان حاصل کند. پزشک همچنین ممکن است آزمایش ژنتیکی قبل از تولدبرای شما تجویز نماید.