هماتوم ساب کوریونی (Subchorionic Hematoma) که با عنوان هماتوم بارداری نیز شناخته می شود، اتفاقی است که موجب می شود در دوران بارداری، خون بین کیسه جنین و دیواره رحم تجمع پیدا کند. غشاء کوریون، غشاء دیواره رحم مادر را به کیسه آمنیوتیک جنین میچسباند. هماتوم باردرای در واقع جمع شدن خون در زیر این لایه بوده که شایع ترین علامت آن، خونریزی واژینال است. با اینحال برخی افراد میتوانند علائمی نداشته باشند. اکثر هماتوم های ساب کوریونیک خود به خود بدون ایجاد عوارض خطرناک بارداری، از بین می روند.
هر نوع خونریزی در دوران بارداری می تواند هشدار دهنده باشد. با این حال، تمام خونریزی های این دوران، به معنای وجود مشکل نیست. حدود 25 درصد از زنان در دوران بارداری خود مقداری خونریزی یا لکه بینی را تجربه می کنند. هماتوم در بارداری علت حدود 20 درصد از کل خونریزی ها در سه ماهه اول بارداری است. این یک نوع خونریزی است که بین غشای آمنیوتیک، غشایی که جنین را احاطه کرده است، و دیواره رحم اتفاق می افتد. زمانی رخ می دهد، که جفت از جایی که به دیواره رحم شما وصل شده است، کمی جدا شود.
هماتوم بارداری چیست؟
هماتوم بارداری، زمانی است که بین دیواره رحم و غشای کوریونی در دوران بارداری، خون جمع می شود. غشای کوریونی خارجی ترین لایه ای است که کیسه آمنیوتیک جنین را از دیواره رحم جدا می کند. این اتفاق می تواند با خونریزی واژینال در دوران بارداری همراه باشد. خونریزی می تواند به مقدار کم باشد و بدون درمان خود به خود برطرف شود. در برخی موارد، پزشک متخصص زنان شما پس از ارزیابی هماتوم، برنامه ای را برای پیگیری توصیه می کند. اگر مقدار خونریزی زیاد باشد، ممکن است مشکلاتی برای مادر یا جنین ایجاد شود؛ به همین دلیل نیازمند مراقبت های پزشکی است.
علت هماتوم بارداری چیست؟
علل اصلی هماتوم ساب کوریونیک مشخص نیست. با این حال، شرایط خاص ممکن است شما را در معرض خطر بیشتری برای ایجاد این عارضه قرار دهد.
عوامل متعددی با هماتوم ساب کوریونیک مرتبط است. برخی از این موارد عبارتند از
- بی نظمی های رحم
- سابقه عفونت های رحمی
- ضربه
- سابقه سقط جنین
- بارداری IVF
- فشار خون بالا
علائم هماتوم بارداری چیست؟
شایع ترین علامت هماتوم بارداری، خونریزی واژینال در نیمه اول بارداری است. خونریزی می تواند از شدید همراه با لخته شدن تا لکه بینی خفیف متغیر باشد. ممکن است خونریزی همراه با گرفتگی لگن باشد، اما معمولاً اینطور نیست. بسیاری از زنان معمولا علائم و خونریزی ندارند و هماتوم در طی یک سونوگرافی مشخص می شود. اگر در دوران بارداری دچار خونریزی شدید، همیشه بهتر است فورا به پزشک خود مراجعه کنید، تا پزشک بتواند هرگونه عارضه جدی را ردیابی و درمان کنند.
عوارض هماتوم بارداری چیست؟
خونریزی ساب کوریونی ممکن است احتمال عوارض بارداری را افزایش دهد. برخی از عوارض احتمالی عبارتند از:
- خونریزی بیش از حد واژن
- سقط جنین
- زایمان زودرس
- جدا شدن جفت
اکثر هماتوم بارداری خود به خود بدون درمان برطرف می شوند و عوارضی برای بارداری ایجاد نمی کنند. پزشک متخصص زنان در تبریز هماتوم شما را ارزیابی میکند و بر اساس چندین فاکتور از جمله اندازه هماتوم و میزان فاصله شما تا آخر بارداری، تشخیص میدهد که آیا درمان لازم است یا نه؟
هماتوم بارداری چگونه درمان می شود؟
بسیاری از هماتوم های ساب کوریونیک خود به خود در طول زمان بهبود می یابند. پزشک متخصص زنان علائم شما را ارزیابی می کند، سابقه سلامتی شما را بررسی می کند و محل و اندازه هماتوم را با سونوگرافی تعیین می کند. برنامه درمانی علاوه بر این عوامل به ماه بارداری شما نیز بستگی دارد.
اگر قبل از هفته 20 بارداری هماتوم ساب کوریونیک اتفاق افتاد، احتمالاً پزشک به شما توصیه های زیر را می کند:
- کاهش فعالیت هایی مانند ورزش و بلند کردن اجسام سنگین
- استراحت کامل در رختخواب
- خودداری از سفر
- سونوگرافی های بعدی برای ارزیابی اندازه هماتوم
- نظارت بر علائمی که حاکی از زایمان زودرس است مانند انقباضات و گرفتگی عضلات
- در مواردی با خونریزی شدید، بستری شدن در بیمارستان
بعد از 20 هفته بارداری اگر هماتوم بارداری مشخص شود، پزشک علائم و نشانه های زایمان زودرس را به شما آموزش می دهد. درمان شما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تزریق ایمونوگلوبولین، اگر Rh منفی هستید و کودک شما Rh مثبت است.
- سونوگرافی حدود یک بار در ماه برای بررسی رشد کودک، احتمالاً بیشتر
- زایمان زودرس در صورت شروع انقباضات
- بستری شدن در بیمارستان، به خصوص اگر خونریزی بعد از 24 هفته رخ دهد.
برطرف شدن هماتوم بارداری چقدر طول می کشد؟
مدت زمان مشخصی برای زمان بهبودی هماتوم ساب کوریونیک وجود ندارد. در برخی موارد، اندازه آن به خودی خود در طی چند هفته بدون ایجاد هیچ عارضه ای کوچک می شود. در موارد دیگر هماتوم می تواند بزرگ و مشکل ساز باشد. پزشک متخصص زنان شما ممکن است بتواند پس از ارزیابی و سونوگرافی شما پیش بینی کند که آیا هماتوم بارداری شما برطرف می شود یا خیر.
آیا هماتوم ساب کوریونیک به جنین آسیب می رساند؟
بسیاری از زنان مبتلا به خونریزی ساب کوریونیک حاملگی و زایمان سالمی دارند. هماتوم های کوچک و متوسط اغلب خود به خود از بین می روند. هماتوم های بزرگتر احتمال بروز مشکلات بیشتری دارند.
اگر هماتوم ساب کوریونیک در 20 هفته اول بارداری شما تشخیص داده شود، خطر بیشتری وجود دارد. باید در اسرع وقت به دنبال درمان باشید.
علل دیگر خونریزی در بارداری چیست؟
خونریزی در دوران بارداری شایع است و بسیاری از شرایط می تواند باعث خونریزی در دوران بارداری شود. برخی از این موارد عبارتند از:
- سقط جنین
- حاملگی خارج رحمی
- خونریزی لانه گزینی
- خونریزی بعد از رابطه جنسی در دوران بارداری
- عفونت
- شرایط جفت مانند جفت سرراهی یا جدا شدن جفت
اگر در دوران بارداری خونریزی دارید، فوراً به پزشک خود مراجعه کنید. پزشک متخصص زنان علائم شما را بررسی می کند و آزمایشات لازم را برای بررسی دقیق تر تجویز می کند.
کلام آخر
اگر هماتوم بارداری برای شما تشخیص داده شده است، طبیعی است که نگران باشید. در بیشتر موارد، هماتوم ها بدون ایجاد عوارض جدی در بارداری برطرف می شوند. ولی پیگیری ها و مراقبت های لازم باید در دوران بارداری صورت بگیرد.