دکتر کلارا منظمی » بیماری های زنان » دلیل بوی بد واژن چیست؟
۶ دقیقه
درمان بوی بد واژن

دلیل بوی بد واژن چیست؟

آنچه می خوانید...
ترشحات بد بوی واژن

واژن نیز همانند دهان، پوست و دیگر نواحی بدن دارای بوی خاصی است. بوی واژن هرگونه بویی می باشد که از ناحیه واژن و ناحیه تناسلی بانوان بلند می شود. بسیاری از زنان نگران بوی بد واژن خود هستند. رژیم غذایی، سلامت و بهداشت فردی و دیگر عوامل می توانند بر بوی طبیعی واژن تاثیر بگذارند.
در این مقاله انواع بوی بد واژن را مورد بررسی قرار می دهیم. همراه ما باشید.

علت بوی بد واژن

به طور قطع دلیل اصلی بوی بدن واژن عفونت‌­های دستگاه تناسلی در خانم­‌ها است. اکثر این عفونت ها با درمان آنتی‌­بیوتیکی و نیز درمان‌­های ضد قارچی به طور کامل برطرف می‌­شوند ولی امکان بازگشت مجدد آن  نیز وجود دارد. مخصوصا  احتمال  ابتلا به این قبیل عفونت­‌ها در فردی که یک بار مبتلا شده نسبت به سایرین بیشتر می باشد.

یکی دیگر از عواملی که موجب افزایش ترشحات واژن و بوی بد آن می­شود، مصرف قرص­های ضد­بارداری است؛ زیرا ترکیب باکتری­‌های نرمال (فلور نرمال) واژن را تغییر می­‌دهد و زمینه بروز این مشکل را بیش از پیش فراهم می­‌کند.

همچنین زمانی که در بدن فرد عفونتی وجود داشته باشد، این مواد باید به طریق مختلف از بدن دفع گردند که یکی از این راه‌­ها ادرار و ترشحات واژن است؛ بنابراین زمانی که این ناحیه دائما در تماس با مواد عفونی و زائد باشد احتمالا عفونت، چرک و ترشحات بد بو در ناحیه، زیاد می شود.

تاثیر PH در بوی بد واژن

سلامت واژن هر فرد وابسته به این موضوع می باشد که PH  واژن در یک محدوده مناسب باشد.

PHواژن بانوان به طور معمول اسیدی و حدودا 8/3 تا 5/4 می‌باشد و تغییرات در آن موجب ابتلا به عفونت و بوی بد واژن خواهد شد. زمانی که محیط اسیدی باشد، شرایط برای رشد باکتری و قارج فراهم نمی‌شود اما کافیست تا PH به سمت قلیایی شدن پیش رود. معمولا در دوران بارداری ناحیه واژن اسیدی تر و در دوران قاعدگی ناحیه قلیایی می‌باشد که فرد بیشتر مستعد هرگونه عفونت و بیماری است.

انواع بوی بد واژن

بوی بد ماهی

اگر بعضی از انواع باکتری در ناحیه واژن بیش از حد  رشد داشته باشند، امکان بروز عفونت پیش می‌آید. این مشکل با افزایش PH  در واژن و رشد غیرعادی بعضی باکتری‌ها رخ می‌دهد و چندان خطرناک نیست و با علائمی مانند خارش و سوزش همراه است
واژینوز باکتریال یکی از شایع‌ترین عوامل ایجاد بو و عفونت در زنان ۱۵ تا ۴۴ ساله است.


بوی مخمر مانند

بیشتر عفونت های قارچی، بوی شدیدی ندارند و با ترشحاتی غلیظ و پنیری شکلی همراه هستند و بویی شبیه بوی مخمر و آبجو می‌دهند.و علائمی مانند خارش واژن ، قرمز شدن در این افراد دیده می شود و یا بعد از ادرار در این ناحیه درد مشاهده می شود.
عفونت قارچی در زنان مبتلا به دیابت معمولا بیشتر از دیگران است. زیرا قارچ از قند تغذیه می‌کند و در ترشحات این افراد، گلوکز بیشتری وجود دارد.

بوی کپک

در صورتی که بویی شبیه به بوی کپک در واژن خود احساس کردید امکان دارد، لباستان باعث به دام افتادن قطرات عرق، سلول‌های مرده پوستی، ترشحات، مایع منی جامانده از آمیزش و…شده باشد.
لباس‌های تنگ هم عامل مهمی در ایجاد بوی بد واژن هستند. از لباس ها زیر نخی و همچنین لباس ‌هایی با منافذی برای گردش هوا استفاده کنید.

بوی گندیدگی

علت بوی گندیدگی، رشد بیش از حد باکتری‌ها در یک محیط محدود و بسته است.
برای مثال زمانی که تامپون چند روز در واژن مانده باشد، چنین بویی می دهد که در صورت رفع نشدن بسیار خطر ناک می باشد.

بوی وایتکس

 در صورتی که بویی شبیه وایتکس یا ماده شیمیایی آمونیاک را در واژن خود حس کردید احتمالا به علت بوی ادرار در ناحیه واژن می باشد.مخصوصاً اکر بدنتان نیز کم آب و دی هیدراته باشد.

بوی شیرینی

اگر بویی با رگه‌هایی شیرین در ناحیه واژن احساس کردید، احتمالا به علت رژیم غذایی‌تان باشد. مواد غذایی مانند سیر در بوی ترشحات واژن، تغییراتی  را به وجود می‌آورند. مصرف بیش از حد غذاهای شیرین باعث تولید قارچ و بوی بد واژن می‌شود.
مواد غذایی با بوهای تند مانند پیاز و قهوه هم می‌توانند باعث تغییر بوی عرق و ترشحات بدن شوند.
 بنابراین توصیه می شود مقادیر زیاد آب بنوشید زیرا و پرآب نگه داشتن بدن می‌تواند مانع از رشد باکتری‌های واژنی شود.
همچنین عرق را هم رقیق‌تر و کم‌بوتر می‌کند. در نتیجه ترشحات واژنی هم بوی کمتری تولید خواهند کرد.

درمان بوی بد واژن

با رعایت یکسری نکات در افرادی که دارای این مشکل  هستند می توان سرعت درمان را بسیار بالا می­‌برد که برخی از آن­ها در ادامه اشاره خواهیم کرد:

  • شست و شوی ناحیه­‌ تناسلی با آب و ژل­‌های آنتی‌­باکتریال 
  • حذف مو­های زائد ناحیه‌ تناسلی راهی بسیار آسان و البته موثر در کاهش بوی بد واژن است. زیرا این موهای زائد خود می­‌توانند محل مناسبی برای رشد باکتری­‌ها و انواع عفونت­‌ها باشند.
  • بلافاصله بعد از برقراری رابطه جنسی، ناحیه تناسلی را به خوبی شست و شو دهید و حتی به طور کامل استحمام کنید و از باقی ماندن ترشحات جنسی خود یا شریک جنسی­تان در محل جدا خودداری نمایید.
  •  اگر بعد از رابطه­‌ی جنسی فرد ادرار کند، به دلیل خارج شدن بخشی از ترشحات و مواد زائد تا حد زیادی از بوی بد واژن کاسته می­شود.
  • از مواد غذایی معطر استفاده نکنید. زیرا این مواد موجب از بین رفتن باکتری­‌های مفید موجود در دستگاه ادراری تناسلی فرد می­شوند و بوی بد واژن را تشدید می­‌کنند.
  • آب زیادی بنوشید. این کار باعث می­شود که مواد زائد و عفونت‌­ها با سرعت بیشتری از طریق ادرار دفع شوند و مشکل فرد برطرف شود.
  •  از لباس­‌های زیر تنگ برای طولانی مدت استفاده نکنید بلکه از لباس­‌های زیر نخی و گشاد استفاده کرده و آن­ها را حداقل روزی دوبار تعویض کنید و از باقی ماندن ترشحات واژن در محل شدیدا خودداری کنید
  • در صورتی که ترشحات شما بسیار زیاد است، به گونه‌­ای که لباس زیرتان دائما خیس و کثیف است می‌­توانید از پد­های روزانه استفاده کنید و آن­ها را نیز هرچند ساعت یک بار تعویض کنید.

کلام آخر

نکاتی که ذکر شد برای جلوگیری از بوی بد واژن و نیز درمان آن موثر می باشد ولی به طور کلی درصورتی که فردی متوجه هرگونه موضوع غیرطبیعی، اعم از تغییر رنگ، تغییر بو و تغییر میزان ترشحات واژن شد باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کند تا پزشک با توجه به علت بیماری، درمان مناسب را برای بیمار تجویز کند.

دکتر کلارا منظمی

جراح و متخصص زنان ، زایمان، نازایی و زیبایی زنان
دکتر کلارا منظمی موفق به گذراندن دوره مقدماتی و تکمیلی لاپاراسکوپی شده اند و در دوران خدمت خود تاکنون بیش از شش هزار جراحی انجام داده اند که شامل انواع جراحی های زنان از جمله هیسترکتومی، برداشتن توده های شکم و تخمدان، بارداری های عارضه دار، زایمان سزارین و طبیعی می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *