سندرم پیش از قاعدگی (PMS) دارای طیف گسترده ای از نشانه ها، مانند نوسانات خلقی، سینه های حساس، بی میلی به غذا، خستگی، تحریک پذیری و افسردگی می باشد، که قبل از شروع دوره ی قاعدگی بروز می کند. آمار ها نشان داده است، که از هر 4 زن، 3 نفر سندرم پیش از قاعدگی را نیز تجربه می کند. تغییرات فیزیکی و احساسی که با سندرم پیش از قاعدگی تجربه می کنید، ممکن است از کم تا شدید متفاوت باشد. درمان و تنظیم شیوه زندگی شما می تواند به شما در کاهش یا مدیریت علائم و نشانه های این سندرم نیز کمک کند. امروز می خواهیم در مورد درمان سندرم پیش از قاعدگی و علائم آن با شما صحبت کنیم.
سندرم پیش از قاعدگی چیست؟
سندرم پیش از قاعدگی یا PMS گروهی از علائم فیزیکی و احساسی است، که بسیاری از خانم ها ممکن است در روزهای قبل از شروع قاعدگی خود داشته باشند. علائم معمولاً با شروع پریود متوقف می شوند. تصور میشود که با تغییر سطوح هورمونی چرخه قاعدگی مرتبط باشد.
تغییر سبک زندگی و گاهی اوقات دارو برای درمان PMS استفاده می شود.
علائم سندرم پیش از قاعدگی چیست؟
علائم سندرم پیش از قاعدگی بسیار زیاد است ولی هر خانمی ممکن است فقط تعدادی از آن را تجربه کند. موارد زیر شایع ترین علائم PMS هستند:
- تحریک پذیری و نوسانات خلقی
- مشکل خواب
- اضطراب
- نفخ و تجمع مایعات
- یبوست یا اسهال
- کمردرد یا سردرد
- سینه های حساس
- فراموشی و مشکل در تمرکز
- آکنه
- هوس های غذایی
- تغییرات میل جنسی
- سردرد و ضعف
- خستگی و سرگیجه
- گوشه نشینی
- جوش زدن صورت
- حالات افسردگی
برای بعضی از افراد، درد فیزیکی و استرس عاطفی آنقدر شدید است، که ممکن است زندگی روزمره را تحت تأثیر قرار دهد. ولی خوشبختانه صرف نظر از شدت علائم، این نشانه ها چند روز بعد از شروع قاعدگی برای اکثر خانم ها ناپدید می شود.
علائم سندرم پیش از قاعدگی ممکن است شبیه سایر شرایط یا مشکلات پزشکی باشد. برای تشخیص به یک پزشک متخصص زنان در تبریز مراجعه کنید.
علت سندرم پیش از قاعدگی چیست؟
اینکه دقیقاً چه عاملی باعث ایجاد این سندرم می شود، مشخص نشده است، اما چندین عامل ممکن است در ایجاد این عارضه نقش داشته باشند:
- نوسانات هورمونی: علائم سندرم پیش از قاعدگی با نوسانات هورمونی تغییر می کند و با بارداری و یائسگی ناپدید می گردد.
- تغییرات شیمیایی در مغز: نوسانات سروتونین، یک ماده شیمیایی مغز (انتقالدهنده عصبی) که گمان میرود. نقش مهمی در حالتهای خلقی و خوی دارد، میتواند علائم PMS را تحریک کند. کافی نبودن سروتونین ممکن است به افسردگی قبل از قاعدگی و همچنین خستگی، هوس غذایی و مشکلات خواب کمک کند.
- افسردگی: برخی از زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی شدید، افسردگی تشخیص داده نشده دارند، اگرچه افسردگی به تنهایی باعث ایجاد همه علائم نمی شود.
تشخیص سندرم پیش از قاعدگی
به غیر از تاریخچه پزشکی کامل و معاینه فیزیکی و لگنی، آزمایش منحصر به فردی برای تشخیص این سندرم وجود ندارد. پزشک متخصص زنان شما ممکن است از شما بخواهد که برای ارزیابی بهتر یادداشتی از زمان، شدت، شروع و طول مدت علائم خود را برای حداقل دو دوره ی قاعدگی نگه دارید.
بیشتر بخوانید: آیا هماتوم بارداری خطرناک است؟
درمان سندرم پیش از قاعدگی
پزشک متخصص شما سن، سلامت کلی، علائم و سایر عوامل را هنگام یافتن بهترین درمان برای شما در نظر می گیرد .تغییرات سبک زندگی و گاهی اوقات داروها می توانند به مدیریت علائم PMS کمک کنند.
داروها عبارتند از:
- قرص های ادرار آور قبل از شروع علائم برای کاهش تجمع مایعات
- داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند آسپرین و ایبوپروفن برای کاهش درد
- قرص های ضد بارداری
- داروهای ضد افسردگی برای کسانی که افسردگی دارند.
تغییر سبک زندگی:
- تغییر رژیم غذایی، افزایش پروتئین و کاهش مصرف قند و کافئین
- مکمل های ویتامینی مانند ویتامین 6 B، کلسیم و منیزیم
- در اکثر روزهای هفته حداقل 30 دقیقه پیاده روی، دوچرخه سواری، شنا یا سایر فعالیت های هوازی را انحام دهید. ورزش منظم روزانه می تواند به بهبود سلامت جسمی و روحی شما کمک کند و نشانه های خاصی روحی را، مانند خستگی و خلق و خوی افسرده را کاهش دهد.
آیا می توان از سندرم پیش از قاعدگی جلوگیری کرد؟
برای برخی از زنان، ایجاد تغییر در شیوه زندگی به کاهش بروز علائم این سندرم کمک می کند. این تغییرات زندگی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- 3 تا 5 بار در هفته ورزش منظم داشته باشید.
- از یک رژیم غذایی متعادل استفاده کنید. شما باید غلات کامل، سبزیجات و میوه ها را بیشتر مصرف کنید، در حالی که نمک، شکر، کافئین و الکل کمتری مصرف کنید.
- به اندازه کافی بخوابید و استراحت کافی داشته باشید.
- سیگار نکشید.
- سعی کنید در طول ماه استرس نداشته باشید.
- برای کاهش نفخ و احساس سیری، وعده های غذایی خود را زیاد ولی دفعات آن را بیشتری کنید.
- برای کاهش نفخ و احتباس مایعات، مصرف نمک و غذاهای شور را کم کنید.
کلام اخر
سندرم پیش از قاعدگی (PMS) گروهی از علائم فیزیکی و احساسی است، که بسیاری از خانم ها ممکن است در روزهای قبل از شروع قاعدگی خود داشته باشند. تصور می شود که اسن سندرم با تغییرات هورمونی چرخه قاعدگی خانم ها مرتبط باشد. این سندرم اصلا مسئله نگران کننده ای نیست. زیرا شما می توانید با تغییر سبک زندگی و حذف کردن بعضی از عادات غلط علائم این سندرم را کاهش دهید و همچنین با مراجعه به پزشک متخصص زنان گاهی اوقات داروهایی را برای درمان PMS استفاده کنید.