دکتر کلارا منظمی » بیماری های زنان » علائم چسبندگی رحم
۵ دقیقه
علائم چسبندگی رحم

علائم چسبندگی رحم

آنچه می خوانید...

چسبندگی ها نوارهای غیر طبیعی بافت اسکار هستند که اندام ها یا قسمت هایی از اندام هایی که به طور معمول به هم متصل نیستند را به هم می پیوندند. آن ها می توانند در اثر عفونت، برخی بیماری ها یا جراحی قبلی ایجاد شوند. می تواند علائم و عوارض خفیف تا شدید از جمله ناباروری را ایجاد کند. در این مطلب به علائم چسبندگی رحم و علل ایجاد آن می پردازیم.

چسبندگی رحم چیست؟

چسبندگی رحم چیست؟

چسبندگی رحم و یا سندرم آشرمن یک بیماری زنان است، که زمانی اتفاق می افتد که بافت اسکار در داخل رحم شکل می گیرد و ایجاد می شود. هنگامی که این اتفاق رخ می دهد، بافت اسکار یا چسبندگی در رحم ایجاد می شود. تجمع  آن ها باعث کوچک شدن فضای رحم می شود.

فضای باریک می تواند علائم متعددی ایجاد کند و در موارد شدید می تواند منجر به ناباروری شود.

علائم چسبندگی رحم چیست؟

شایع ترین علائم این بیماری عبارتند از:

  • اختلالات قاعدگی: دوره‌های طولانی بدون خونریزی قاعدگی (آمنوره) معمولاً رخ می‌دهد، عمدتاً به این دلیل که چسبندگی لخته‌های خون را از رحم به واژن مسدود می‌کند.
  • درد لگن یا شکم: در نتیجه تداوم خونریزی قاعدگی، زنان ممکن است در طول قاعدگی یا بین قاعدگی درد داشته باشند. یا درد هنگام رابطه جنسی.
  • قاعدگی رتروگراد: جلوگیری از خروج بافت آندومترو خون قاعدگی می تواند باعث بازگشت آن ها به لوله های های فالوپ و حفره شکمی شود. خون آزاد شده می تواند منجر به ایجاد کیست شکلاتی شود.
  • سقط مکرر: تغییر شکل حفره رحم در نتیجه چسبندگی دیواره های آن، رشد صحیح بارداری را غیرممکن می کند. اگر این وضعیت درمان نشود، ممکن است سقط مکرر رخ دهد.

این علائم بسیار شایع هستند و ممکن است علاوه بر چسبندگی رحم نشانه های بیماری های دیگرر زنان باشد. بنابراین، آزمایشات گسترده برای تعیین علت این علائم ضروری است.

با این حال، اگر این علائم به طور ناگهانی پس از کورتاژ یا سایر جراحی‌های رحم رخ دهند، به احتمال زیاد نشان دهنده چسبندگی رحم هستند.

علل چسبندگی رحم چیست؟

چسبندگی رحم زمانی رخ می دهد که روند بهبودی طبیعی در رحم آغاز شود. معمولاً چسبندگی های داخل رحمی پس از اتساع و کورتاژ که به دلیل سقط جنین انجام می شود، رخ می دهد. عمل کورتاژ پس از از دست دادن بارداری شایع ترین علت این بیماری است.

جراحی های مانند سزارین نیز می تواند باعث ایجاد جای زخم شود. جراحی میومکتومی یا سایر جراحی های زنان نیز می تواند باعث این سندرم شود.

بیماری التهابی لگن یا هر عفونت دیگری در دستگاه تناسلی زنان، ممکن است باعث التهاب لوله های فالوپ شوند. سطوح ملتهب می توانند باعث ایجاد بافت اسکار یا چسبندگی در لوله ها شوند.

این تروماها، مانند هر موقعیتی، باعث فرآیند بهبودی بعدی می شوند که در آن بافت اسکار ایجاد می شود. این بافت به دلیل دارا بودن رشته های فیبری زیاد از ظرفیت چسبندگی بالایی برخوردار است. دیواره های رحم به هم چسبیده یا منحرف می شوند. این واقعیت عملکرد اصلی رحم را به خطر می اندازد.

چسبندگی رحم چطور تشخیص داده می شود؟

برای تعیین اینکه آیا زن از این بیماری رنج می برد، پزشک متخصص زنان در تبریز چندین آزمایش را توصیه می کند، تا بفهمد آیا چسبندگی وجود دارد یا خیر. در نظر گرفتن سابقه بالینی بیمار بسیار مهم است. باید بررسی شود که آیا بیمار قبلاً تحت عمل کورتاژ یا عمل زنان و زایمان، قرار گرفته است.

  1. سونوگرافی ترانس واژینال: در این روش یک پروپ از طریق واژن وارد رحم می شود.  با این حال، گاهی اوقات نتایج آن به دلیل دشواری در تفسیر تصاویر به دست آمده، قطعی نیست. بنابراین باید به تکنیک های تخصصی تری متوسل شد.
  2. هیستروسالپنگوگرافی: روش دیگری که پزشکان ممکن است استفاده کنند هیستروسالپنگوگرافی است. این آزمایش تصویربرداری تخصصی از یک اشعه ایکس و رنگ کنتراست برای نشان دادن تصویری از رحم و بافت اسکار احتمالی استفاده می کند.
  3. هیستروسکوپی: با هیستروسکوپی، یک لوله نازک و روشن به نام هیستروسکوپ از طریق دهانه رحم وارد رحم می شود. این به پزشک امکان می دهد تا داخل حفره رحم و منافذ لوله های فالوپ را ببیند.
  4. هیستروسکوپی می تواند برای تشخیص مشکلات حفره رحم، از جمله چسبندگی رحم، استفاده شود. همین روش ممکن است برای حذف و التیام چسبندگی های داخل رحمی استفاده شود.
چسبندگی رحم چطور تشخیص داده می شود؟

چسبندگی رحم چگونه درمان می شود؟

درمان معمولاً شامل یک یا چند روش زیر است:

جراحی هیستروسکوپی، این رایج ترین درمان است. جراحان از ابزاری برای بریدن چسبندگی های دیواره رحم استفاده می کنند. این اغلب یک روش سرپایی است.

علاوه بر این، پزشک ممکن است اقداماتی را برای جلوگیری از ایجاد بافت اسکار توصیه کند. این ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • بالون داخل رحمی: پروب کوچکی است که به داخل رحم وارد می‌شود و پس از قرار گرفتن در داخل رحم، منبسط می‌شود و دیواره‌های رحم را از هم جدا نگه می‌دارد و در حین بهبودی آن ها را حفظ می‌کند.
  • درمان با استروژن: درمان دارویی مبتنی بر استروژن نیز ممکن است در طی روزهای پس از هیستروسکوپی جراحی ضروری باشد.
  • قرار دادن کاتتر فولی برای جدا نگه داشتن دیواره های رحم

کلام آخر

چسبندگی رحم یک بیماری اکتسابی زنان است که متخصصان آن را با تجمع بافت اسکار در رحم مرتبط می دانند. برای برخی افراد، علائکی ایجاد نمی شود، در حالی که برخی دیگر ممکن است اختلال در چرخه قاعدگی و مشکلات بارداری، از جمله ناباروری را تجربه کنند. درمان معمولاً می تواند این بیماری را درمان کند. پس از درمان، فرد نباید هیچ مشکل طولانی مدت مرتبط با این بیماری داشته باشد.

دکتر کلارا منظمی

جراح و متخصص زنان ، زایمان، نازایی و زیبایی زنان
دکتر کلارا منظمی موفق به گذراندن دوره مقدماتی و تکمیلی لاپاراسکوپی شده اند و در دوران خدمت خود تاکنون بیش از شش هزار جراحی انجام داده اند که شامل انواع جراحی های زنان از جمله هیسترکتومی، برداشتن توده های شکم و تخمدان، بارداری های عارضه دار، زایمان سزارین و طبیعی می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *