دکتر کلارا منظمی » بیماری های زنان » آشنایی با کیست درموئید
۶ دقیقه
درمان کیست درموئید

آشنایی با کیست درموئید

آنچه می خوانید...

یکی از مشکلات شایع برای تخمدان، کیست درموئید نام دارد. به این کیست، کیست مویی نیز گفته می­شود که می تواند روی یک یا هر دو تخمدان به وجود آید

آشنایی با کیست درموئید

یکی از مشکلات شایع برای تخمدان، کیست درموئید نام دارد. به این کیست، کیست مویی نیز گفته می­شود که می تواند روی یک یا هر دو تخمدان به وجود آید. این توده ی خوش خیم به دوران جنینی بر می گردد و می تواند شامل مواد مختلفی مانند مو، خون، چربی، بافت تیروئید و … باشد. برخی از این توده ها از دوران کودکی با فرد همراه است اما خود را تا زمان بزرگسالی نشان نمی دهد.

کیست درموئید اندازه های مختلفی دارد و می تواند از یک سانتی متر تا قطر 45 سانتی متر متغیر باشد. اگر کیست بزرگ باشد، خطرات و مشکلات آن ها نیز بیشتر می شوند و باید درمان را سریع تر انجام داد. اما اگر کیست کوچک باشد، مشکلات آن نیز کمتر است و به راحتی می توان آن را از بدن خارج کرد.  

کیست-درموئید-تخمدان

مهم ترین علائم کیست درموئید

برخی از این کیست ها بدون نشانه و علامت در بدن افراد وجود دارند و مشکلی برای آن ها ایجاد نمی کنند. اما در برخی از موارد، کیست درموئید شروع به بزرگ شدن می کند و در این مرحله خود را با نشانه های مختلف نشان می دهد. از مهم ترین علائم این کیست می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • یکی از نشانه های اصلی برای این بیماری، بزرگ شدن شکم به صورت غیر طبیعی می باشد. افزایش وزن و بزرگ شدن شکم می تواند نشانه ای برای وجود کیست باشد.
  • احساس درد در قسمت شکم، پایین کمر و ران به صورت غیر طبیعی و غیر نرمال یکی از علائم مهمی است که نشان دهنده ی کیست درموئید می باشد.
  • یکی دیگر از نشانه های این کیست، مشکل در ادرار کردن می باشد. اگر شما نمی توانید به راحتی عمل دفع را انجام دهید و در زمان انجام آن مشکلات مختلفی دارید باید حتما به پزشک مراجعه کنید.
  • یکی از علائم مهم برای وجود کیست درموئید، خونریزی های غیر طبیعی از قسمت واژن فرد می باشد. این نشانه بسیار خطرناک است و باید به سرعت آن را پیگیری کنید.
  • احساس درد در زمان برقراری رابطه ی جنسی یکی دیگر از نشانه های مهمی است که برای این بیماری وجود دارد. این مشکل می تواند مشکلات دیگری را نیز به وجود آورد. در نتیجه نباید به آن بی توجهی کرد.
  • از دیگر نشانه های این بیماری می توان به تب و لرز، حالت تهوع،  ترشحات چرکی و …. اشاره کرد. هر کدام از این نشانه ها می تواند برای فرد خطرناک باشد.

مهم ترین دلایل ایجاد کیست

هنوز دلیل قطعی برای ایجاد کیست درموئید در خانم ها وجود ندارد اما می توان بیان کرد که برخی از عوامل تاثیر زیادی روی ایجاد آن دارند. از مهم ترین دلایل تاثیرگذار روی ایجاد این کیست می توان به موارد زیر اشاره کرد.

بارداری :زمانی که خانم ها باردار می شوند، سلول هایی که باعث ایجاد کیست می شوند، تحریک شده و باعث بروز این بیماری در خانم ها می شوند. در نتیجه بسیاری از خانم ها در زمان حاملگی با این مشکل مواجه می شوند.

مشکلات هورمونی :اگر خانم ها از دارو هایی استفاده کنند که تخمک گذاری در آن افزایش یابد یا اینکه میزان هورمون استروژن در آن ها زیاد شود، به احتمال زیاد مشکل کیست در آن ها به وجود می آید.

عفونت لگن:یکی از مهم ترین دلایل برای ایجاد کیست درموئید در خانم ها، وجود عفونت لگن می باشد. این عفونت به راحتی قابل تشخیص نیست و زمانی خود را نشان می دهد که عفونت به دیگر قسمت های بدن سرایت کرده است. به همین سبب ممکن است عفونت لگن باعث ایجاد کیست در خانم ها شود.

بیماری آندومتریوز : اگر رشد بافت های داخل رحم در خارج از رحم ایجاد شود، بیماری آندومتریوز برای خانم ها به وجود می آید. این بیماری می تواند باعث ایجاد کیست درموئید نیز شود. 

بیشتر در چه سنی کیست به وجود می آید؟

خطر ایجاد کیست درموئید در هر سنی وجود دارد اما تحقیقات نشان می دهد که افراد در برخی از سنین بیشتر در خطر این بیماری هستند. به طور مثال در سنین بین 20 تا 30سال این بیماری بیشتر دیده می شود.

در برخی از موارد این بیماری در سنین بالای 40سال نیز مشاهده شده است. در این موارد خطر این بیماری بیشتر خواهد بود و باید به سرعت درمان شوند.

تصویر کیست درموئید

درمان کیست درموئید

درست است که درمان کیست درموئید اورژانسی نیست اما در برخی از موارد باید به سرعت درمان آن را انجام داد. به طور مثال اگر چرخش تخمدان به وجود آمده باشد یا اینکه فرد دچار درد شدید شده باشد، باید به سرعت اقدام به درمان آن کرد.

زمانی که شما به این بیماری شک می کنید، باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. اگر پزشک تشخیص دهد که بیماری در مراحل ابتدایی است، به شما توصیه می کند که چند ماه صبر کنید. زیرا ممکن است کیست در مراحل ابتدایی خود به خود از بین رود. در نتیجه حتما باید برای درمان آن صبور باشید. در این چند ماه باید در فواصل زمانی مشخص، سونوگرافی انجام دهید تا پزشک نظر قطعی در مورد کیست بدهد. اگر در این مدت کیست درموئید از بین نرفت، باید از روش های دیگر استفاده کرد.

در صورت پیشرفت بیماری و از بین نرفتن کیست، پزشک باید از روش جراحی استفاده کند. روش جراحی نیز به دو صورت باز و بسته انجام می شود. اگر کیست درموئید کوچک باشد و تخمدان را درگیر نکرده باشد، می توان از روش سیستکتومی استفاده کرد و تنها کیست و قسمت کوچکی از تخمدان را از بدن فرد بیرون آورد.

اما در برخی از موارد مشاهده می شود که کیست، تخمدان های فرد را نیز درگیر کرده است و پزشک مجبور است علاوه بر کیست، تخمدان فرد را نیز از بدن او خارج کند. برای این کار از روش اوفورکتومی استفاده می شود.

در موارد بسیار نادری، کیست حالت سرطانی دارد و پزشک باید قسمت های مختلفی از بدن بیمار را خارج کند. به طور مثال پزشک مجبور می شود تخمدان، لوله های فالوپی و رحم را نیز به همراه کیست از بدن خارج کند.

دکتر کلارا منظمی

جراح و متخصص زنان ، زایمان، نازایی و زیبایی زنان
دکتر کلارا منظمی موفق به گذراندن دوره مقدماتی و تکمیلی لاپاراسکوپی شده اند و در دوران خدمت خود تاکنون بیش از شش هزار جراحی انجام داده اند که شامل انواع جراحی های زنان از جمله هیسترکتومی، برداشتن توده های شکم و تخمدان، بارداری های عارضه دار، زایمان سزارین و طبیعی می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *