اگر بیش از یک نوزاد باردار هستید، به آن بارداری چند قلویی می گویند. امروزه نرخ حاملگی چندقلویی در حال افزایش است. با استفاده از روش های درمانی باروری و باردار شدن در سنین بالا، حاملگی های چند قلویی شایع تر شده است. با حاملگی چند قلویی شما در معرض خطر بیشتری از عوارضی مانند زایمان زودرس، پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری و محدودیت رشد جنین هستید. امروز می خواهیم در مورد بارداری چند قلویی و علل آن با شما صحبت کنیم.
بارداری چند قلویی چیست؟
حاملگی چند قلویی بارداری است که در آن شما بیش از یک نوزاد را در یک زمان باردار هستید و حمل می کنید. اگر دو نوزاد را حمل می کنید، به آن دوقلو می گویند. سه نوزادی که در یک بارداری حمل می شوند، سه قلو نامیده می شوند. شما همچنین می توانید بیش از سه نوزاد را در یک زمان باردار باشید. معمولا خطرات مربوط به بارداری چند قلویی بیشتر از بارداری تک قلو است.
حاملگی چند قلویی چگونه اتفاق می افتد؟
دو راه اصلی وجود دارد که حاملگی چند قلو می تواند اتفاق بیفتد:
- یک تخمک بارور شده (تخمک) قبل از لانه گزینی در دیواره رحم شکافته می شود.
- دو یا چند تخمک جداگانه توسط اسپرم های مختلف به طور همزمان بارور می شوند.
برای تشکیل دوقلوهای همسان، یک تخمک بارور شده تقسیم می شود و به دو نوزاد با اطلاعات ژنتیکی دقیقاً یکسان تبدیل می شود.
برای تشکیل دوقلوهای ناهمسان، دو تخمک توسط دو اسپرم بارور می شوند و دو فرزند از نظر ژنتیکی منحصر به فرد تولید می کنند.
حاملگی با سه قلو یا بیشتر، نوزادان شما میتوانند همگی یکسان، همگی ناهمسان یا ترکیبی از هر دو باشند. اگر بدن شما چندین تخمک آزاد کند و بیش از یک تخمک بارور شود، ممکن است این اتفاق بیفتد. در موردی که هم چندقلوهای همسان و هم ناهمسان دارید، بیش از یک تخمک بارور شد و حداقل یکی از آن تخمک ها نیز پس از لقاح شکافته شد.
چه عواملی احتمال بارداری چند قلویی را افزایش می دهد؟
برخی از زنان بیشتر از سایرین احتمال چند قلو زایی را دارند. عواملی که احتمال را افزایش می دهند عبارتند از:
- سن مادر: زنان 30 تا 40 ساله نسبت به زنان جوانتر سطوح بالاتری از هورمون جنسی استروژن دارند، به این معنی که تخمدان های آنها برای تولید بیش از یک تخمک در یک زمان تحریک می شود.
- تعداد بارداری های قبلی: هر چه تعداد بارداری های یک زن بیشتر باشد، احتمال دوقلو باردار شدن او بیشتر است.
- وراثت: اگر خودتان دوقلو هستید یا خواهر و برادری داشته باشد که فززندان دو قلو دارند. این ویژگی وراثتی عموماً از طریق مادر خانواده منتقل می شود.
- نژاد: زنان سیاه پوست آفریقایی بیشترین میزان دو قلوها را دارند، در حالی که زنان آسیایی کمترین میزان چند قلوزایی را دارند
- تکنیکهای کمک باروری: بسیاری از روشها بر تحریک تخمدانها با داروهای باروری برای تولید تخمک تکیه میکنند که میتواند منجر به آزاد شدن چندین تخمک در هر تخمکگذاری شود.
- درمان ناباروری با IVF: رویان های متعدد اغلب به رحم زن منتقل می شوند تا شانس بارداری افزایش یابد.
حاملگی چند قلویی چقدر رایج است؟
زایمان های چند قلو در سال های اخیر رایج تر شده است زیرا افراد بیشتری از داروها و روش های باروری مانند IVF برای کمک به بچه دار شدن استفاده می کنند.
علائم بارداری چندقلویی چیست؟
زنانی که چند قلو باردار هستند ممکن است تهوع صبحگاهی یا حساسیت سینه شدیدتر نسبت به زنانی که با یک جنین باردار هستند، داشته باشند. همچنین ممکن است سریعتر وزن اضافه کنند. اکثر حاملگی های چند قلویی در طول معاینه سونوگرافی کشف می شوند.
عوارض بارداری چند قلویی چیست؟
هر زنی ممکن است در دوران بارداری خود دچار مشکلات و اختلالاتی شود، اما احتمال بروز این مشکلات در بارداری چندقلویی بیشتر است. اما منظور این نیست که هر زنی که بارداری چند قلویی را تجربه کند دچار مشکلات دوران بارداری می شود.
مادر ممکن است دچار تهوع شدید صبحگاهی شود که دائمی است، دیابت در بارداری، فشار خون بالا یا زایمان زودرس. برای نوزادان، افزایش خطرات ناشی از تولد نارس یا به دلیل عوارض ناشی از جفت یا عروق خونی مشترک و به دلیل محدودیت رحم است.
زایمان زودرس: شایع ترین عارضه چند قلوزایی، زایمان زودرس است. اگر چندقلو باردار هستید، احتمال زایمان زودرس (قبل از 37 هفته) بیشتر از زنی است که فقط یک نوزاد دارد.
پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری: در طول بارداری، پزشک متخصص زنان فشار خون شما را به دقت بررسی می کند تا مطمئن شود که فشار خون بالایی نداشته باشید. زیرا فشارخون بالا می تواند منجر به یک عارضه بارداری به نام پره اکلامپسی شود. عوارض مربوط به فشار خون بالا در زنان چندقلو در مقایسه با زنان باردار تک قلو دو برابر بیشتر است.
دیابت بارداری: ممکن است در دوران بارداری به دیابت مبتلا شوید. این به دلیل افزایش مقدار هورمون از جفت اتفاق می افتد. اندازه جفت نیز می تواند عاملی برای این وضعیت باشد. اگر دو جفت دارید، مقاومت در برابر انسولین افزایش می یابد.
جدا شدن جفت: این وضعیت زمانی اتفاق می افتد که جفت قبل از زایمان از دیواره رحم شما جدا می شود. این یک وضعیت اضطراری است. جداشدگی جفت در زنانی که چند قلو حامله هستند شایع تر است.
مهم است که بدانید آیا دوقلوهای شما جفت مشترک دارند یا خیر، زیرا جفت مشترک به معنای تقسیم خون مادر نیز می باشد. اگر تقسیم خون نابرابر باشد، این می تواند منجر به عوارض شود. به همین دلیل، زنانی که دارای دوقلوهایی هستند که جفت مشترک دارند، باید معاینات دوران بارداری مکرر را انجام دهند.
دوقلوهایی که یک غشای داخلی مشترک دارند (به این معنی که کیسه آمنیوتیک مشترک دارند)، این احتمال وجود دارد که بند ناف آنها در هم پیچیده شود و جریان خون آنها قطع شود. در این مورد، بارداری با دقت بیشتری کنترل می شود و ممکن است توصیه شود که دوقلوهای شما زودتر به دنیا بیایند.
احتمال زایمان سزارین در بارداری چندقلویی
زایمان به روش سزارین ممکن است به دلیل شرایط مختلفی توصیه شود. از آنجایی که مشکلات و اختلالات دوران بارداری در زنانی که چند قلو باردار هستند بیشتر است، در نتیجه احتمال زایمان به روش سزارین در این زنان بیشتر می باشد.